Filmcyclus bij Cinecitta

23 april 2019

 In de lijdenstijd van Jezus die aan Pasen voorafgaat wordt herdacht dat Jezus lijdt voor de zonden van de mensheid, hij doet de boete die met deze zonden verbonden is en geeft uiteindelijk zijn leven ervoor. Pasen verbeeldt de overwinning op het lijden, de zonde en de dood. In de Mattheuspassie wordt het hele lijdensverhaal verteld en gezongen.

In deze cyclus van films willen wij de zonden die aan het lijden ten grondslag liggen naar voren halen. De zonden zij op velerlei wijzen onderwerp van films. Enkele van die films willen wij laten zien. Wij starten met de film Seven deze laat alle zonden (IJDELHEID, HEBZUCHT, LUST, JALOEZIE, GULZIGHEID, TOORN EN LUIHEID) zien en de wijze waarop deze uitgeboet worden door iemand die de mensen straft voor het plegen van de zonden. Alle slachtoffers verbeelden een zondaar.
Daarop volgend laten we van lust, hebzucht en gulzigheid een filmische verbeelding zien.

Alle zonden Lust Hebzucht Gulzigheid

De volgende film kunt u zien op 22 mei a.s..

22 mei 19.00 uur
The Wolf of Wall Street is een Amerikaanse zedenschets uit 2013 van regisseur Martin Scorsese. De biografische film is gebaseerd op de gelijknamige memoires van beursmakelaar Jordan Belfort. In januari 2014 won hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio een Golden Globe voor zijn vertolking.

12 juni 19.00 uur
La Grande Bouffe (Italiaanse titel La grande abbuffata) is een Frans-Italiaanse film uit 1973. Deze zwarte komedie werd geregisseerd door Marco Ferreri. In de film uitte de cineast scherpe kritiek op de consumptiemaatschappij. De prent veroorzaakte een schandaal op het Filmfestival van Cannes en werd mede daardoor al gauw een cultfilm. Met in de hoofdrollen Marcello Mastroianni, Philippe Noiret, Michel Piccoli en Ugo Tognazzi.

 

Over Leo van der Tuin
Vanaf 1974 universitair docent Godsdienstpedagogiek en coördinator Universitaire lerarenopleiding Religie in samenleving en Cultuur aan de Universiteit van Tilburg, faculteit Geesteswetenschappen, Departement Religiewetenschappen. Vanaf 1 mei 2007 lector Praktische Theologie aan Fontys Hogeschool Theologie Levensbeschouwing. Leo is daarnaast bestuurslid van de Vereniging Vrienden Theaters Tilburg.

 

 

Terug naar de vorige pagina
Totaaloverzicht

site powered by Toelgroep concept + creatie