András Schiff 18 september bij de Souvenir

08 mei 2019

 

Een fenomeen, een levende legende, maar vooral een opener van formaat: András Schiff komt naar Tilburg. Voor het derde jaar op rij is de piano de hoofdrolspeler van de seizoenopening van de Souvenir. Waar voorheen o.a. Arcadi Volodos heeft geschitterd, is het nu de beurt aan de Hongaarse grootmeester. Zowel kenners als liefhebbers weten zijn interpretaties van Bach, Mozart of Beethoven te smaken, hetgeen hem verschillende accolades heeft opgeleverd. Recentelijk werd hij in 2006 tot erelid benoemd van het Beethoven-Haus te Bonn, ontving hij de Mozart-medaille van de Stiftung Mozarteum in 2012, en werd hij geridderd door Koningin Elisabeth II in 2014.

András Schiff begon op vijfjarige leeftijd met pianoles en studeerde aaneensluitend aan de Liszt-Academie bij onder meer György Kurtág, een van de grootste hedendaagse componisten. Ten slotte vervolgde hij zijn opleiding te Londen, bij George Malcolm.

Sindsdien heeft Schiff zich bewezen als een musicus met een onwezenlijk geheugen en een onmenselijke techniek. Schiff staat erom bekend gigantische recitals en cycli te spelen, zoals zijn uitvoering van alle 32 pianosonates van Beethoven, vervolgens opgenomen in Zürich en gereleased als box-set met maar liefst 11(!) cd’s in 2016. Daarnaast heeft hij talrijke andere albums op zijn naam staan, waaronder Schubert, Bartók, en Bachs Engelse suites, in 1990 bekroond met een Grammy. De maestro is een graag geziene gast bij zowat elk groot orkest, als solist, spreker, én als dirigent: zijn moeiteloze, doch nooit trivialiserende speelwijze nodigen het publiek uit de buitenwereld te vergeten.

Programma:
Johann Sebastian Bach
Capriccio B flat major, BWV 992
Johannes Brahms
3 Intermezzi, op. 117
Johannes Brahms
4 Klavierstücke, op. 119
Ludwig van Beethoven
Sonata E flat major, op. 81a »Les Adieux«
Franz Schubert
Sonata B flat major, D 960

 

Terug naar de vorige pagina
Totaaloverzicht

site powered by Toelgroep concept + creatie