Terugblik ZOS 16-03-2016

01 april 2016

 

De ZOS op 13 maart staat in het teken van de vriendenvoorstelling Het jaar van de Kreeft.

Lenneke Rauh, assistent dramaturg van het Amsterdams Toneel wordt hiervoor geïnterviewd door Jeanet

Lenneke schetst in grote lijnen hoe de keuze voor Het jaar van de Kreeft tot stand is gekomen. Allereerst is de keuze gemaakt voor de gast egisseur, in dit geval Luk Perceval, die al vaker als gastregisseur van het Amsterdams toneel is op getreden. Vervolgens is de keuze gemaakt voor een stuk uit de zogenaamde Vlaams golf, waarbij uiteindelijk de keuze is gevallen op Hugo Claus en Het jaar van de Kreeft. Opvallend daarbij is dat het Jaar van de Kreeft oorspronkelijk niet als toneelstuk is geschreven

Lenneke gaat ook nog kort in op de werkwijze van Luk Perceval: die zoekt naar een taal die past bij de voorstelling en wil daarbij ook niet alles ‘vast regisseren’. De voorbereidingen van de voorstelling zijn ook fysiek, waarbij een yogasessie voor de cast ook tot de vaste onderdelen behoort.

Uitdaging bij de uitvoering van Het jaar van de Kreeft is hoe de seksuele spanning die in het boek zit goed weer te geven zonder daar al te expliciet in te zijn. Dit doet de regisseur mede door het gebruik van pianomuziek. Het interview wordt ondersteund door videofragmenten van interviews van Hugo Claus en afgesloten met een gedicht van Hugo Claus: Nu Nog. Dit gedicht ademt dezelfde sfeer als de voorstelling.

Met de ZOS is een goed beeld geschapen van de voorstelling op een heeft wellicht een aantal vrienden ook nog laten besluiten om alsnog naar de voorstelling op 5 april te gaan.

Als afsluiting van de ZOS geeft de directeur van TT Rob van Steen nog een korte toelichting op de vriendenvoorstellingen van het seizoen 16/17 en noemt de programmapresentatie van het seizoen 16/17 op 25 april.


 

 

 

Terug naar de vorige pagina
Totaaloverzicht

site powered by Toelgroep concept + creatie