Terugblik ZOS 11-12-2016

15 december 2016

De laatste zondagochtendsalon van dit jaar, 11 december 2016, werd verzorgd door gitariste en musicologe Olga Franssen.

De penningmeester, Wim Knapen, nam bij aanvang even de tijd om onze nieuwe voorzitter te introduceren, de heer Theo van Willigenburg. Laatstgenoemde stelde zich kort voor aan het publiek en sprak onder andere de ambitie uit om het aantal vrienden binnen twee jaar weer richting de duizend man te krijgen: een ambitieus plan waar wij als bestuur, uiteraard met hulp van alle vrienden, ons graag voor willen inzetten!

Olga Franssen heeft van diverse componisten een lezing op haar repertoire. In overleg met haar is er gekozen voor een meer algemene lezing over muziek met als ondertitel: Schoonheid in Muziek.

Op vakkundige, losse, toegankelijke en interactieve wijze (het publiek mocht o.a. meerstemmig meezingen!) nam Olga Franssen ons in reuze stappen mee door de muziekgeschiedenis. Beginnend bij Bach, via o.a. Vivaldi, Beethoven, Schubert, Milhaud, Cage, Stockhausen, en Arvo Pärt, om uiteindelijk tóch weer bij de 'Bewezen Schoonheid' van J.S. Bach terug te komen.

Bijzonder om in zo'n korte tijd zoveel stijlen langs te horen komen, en door Olga erop te worden gewezen hóé te luisteren.
Met haar gitaar op schoot werd veel live voorgedaan, en het waren ook de persoonlijke anekdotes zoals hoe "het vijlen van je nagels" voor een gitarist een steeds weer terugkomend procedé is om die perfecte toonkwaliteit te zoeken, die deze lezing zeer onderhoudend maakten. Live gitaarspel, audio voorbeelden, en een portret van de behandelde componist op de achtergrond omlijstten Olga's enthousiaste betoog.
De kunst van het tegelijkertijd laagdrempelig houden én de luisteraar steeds toch weer bij de les te houden en te prikkelen beheerst Olga fantastisch.
Aan de reacties, en het langdurige applaus, van het publiek te merken, viel deze laatste ZOS van 2016 zeer in de smaak.

Dus wat ons betreft: we vragen Olga Franssen terug in 2017!

 

Terug naar de vorige pagina
Totaaloverzicht

site powered by Toelgroep concept + creatie