Terugblik ZOS 12-02-2017

15 februari 2017

ZOS met Euregio jeugdorkest

In een bomvolle Studiozaal maakten wij zondag 12 februari kennis met het Euregio jeugdorkest. Of kan er gezegd worden dat het, gezien het grote aantal bezoekers, een hernieuwde kennismaking was.
Hoe dan ook wisten Jeanet van der Horst (Theaters Tilburg) en Cecile Franssen (Directeur EJO) én 8 orkestleden ons van het begin tot eind te boeien. Jeanet wist de juiste vragen te stellen, waardoor Cecile gezellig op haar praatstoel zat. Zij vertelde van het ontstaan van het orkest, de toelatingsprocedure en de werkwijze. Jongeren tussen de 12 en 24 jaar kunnen lid zijn van het orkest, maar worden dat pas na een pittige toelatingsprocedure. De taken bij EJO zijn net zo ingedeeld als bij alle andere orkesten. Denk daarbij aan de concertmeester en de leidinggevenden van de secties. Orkestlid zijn doe je er niet zo maar even bij. Je moet twee weekenden in de week beschikbaar zijn voor repetities en/of optredens.
Cecile wist ook nog een leuk nieuwtje te vertellen. Het Euregio jeugdorkest geeft op koningsdag 27 april acte de presence. Een eer én een erkenning voor het orkest.
Op een vraag uit de zaal vertelde Cecile dat er rond de 8 procent van de leden ná uitstroom bij een professioneel orkest aan de bak komt. Dat geeft duidelijk aan dat het werk zwaar is en de musicus ook erg ambitieus moet zijn.

Tussen de interviews door traden enkele leden van het orkest op in diverse bezettingen: als strijkkwartet, een duo met slagwerk en dwarsfluit, en twee strijkers.
Voor enkele foto's klik hier.

Het Euregio jeugdorkest verdient het dat veel Vrienden en andere muziekliefhebbers het optreden van 21 mei gaan bezoeken. 

 

Terug naar de vorige pagina
Totaaloverzicht

site powered by Toelgroep concept + creatie