Terugblik op de lezing die Nikolaï Clavierd.d. 13 mei.

09 juni 2018


De combinatie van het mooie weer en moederdag weerhield een tiental mensen er niet van om op zondag 13mei een heel bijzondere Audaxlezing bij te wonen. Aan het woord was Nikolaï Clavier, masterstudent altviool aan het Fontys conservaorium. Nikolaï is niet alleen altviolist, hij is ook componist en arrangeur. Die combinatie vormde samen met zijn fascinatie voor filmmuziek het uitgangspunt voor zijn lezing.

In zijn lezing deed Nikolaï verslag van het proces dat hij heeft doorlopen om de complete orkestpartituur van de Hollywoodfilm Fantastic Beasts And Where To Find Them’ te bewerken tot een half uur durende compositie voor strijkkwartet. Het was een complex proces; het begon er al mee dat Nikolaï zelf (bij wijze van vooronderzoek) de orkestpartituur van deze film moest noteren door goed naar opnames ervan te luisteren. De gedrukte partituur is eenvoudigweg niet beschikbaar, ook niet voor studiedoeleinden. Vervolgens stond Nikolaï voor de taak om de ruim twee uur durende verhaalstructuur van de orkestpartituur te comprimeren tot een half uur en de klankmogelijkheden van een volledig symfonie-orkest en elektronica te vertalen naar de beperktere mogelijkheden van de instrumenten van het strijkkwartet. Het experiment speelde in dat laatste onderdeel van zijn zoektocht een grote rol.

Het resultaat van Nikolaïs zoektocht was verbluffend: hij creëerde een rijk stuk voor strijkkwartet waarin filmmuziek, klassieke muziek en avant-gardemuziek op originele wijze samenvloeien en zo de verbeelding van de luisteraar voeden. Met zijn eigen Arthema String Quartet speelde hij tot slot van zijn interactieve lezing een deel uit zijn compositie. Nikolaï voerde dit onderzoek uit in het kader van zijn masterstudie. Hij presenteerde zijn onderzoek nogmaals op 30 mei tijdens een onderzoekswedstrijd voor conservatoriumstudenten uit heel Nederland. Het onderzoek van Nikolaï was een klasse op zich in een sterk deelnemersveld.

Niet voor niets kreeg hij de eerste prijs.

Arjan van Baest

Voor foto's van deze lezing klikt u hier.

 

Terug naar de vorige pagina
Totaaloverzicht

site powered by Toelgroep concept + creatie